Sezon na nie jest niestety krótki. Warto umieścić szparagi w jadłospisie. Korzystać Z mnóstwa przepisów, które przewijają się w sieci, ale i telewizji. Mają one bardzo ciekawe właściwości. Są też pewne przeciwwskazania.
Które szparagi wybrać?
Mogą to być szparagi zielone, białe i fioletowe. Tak naprawdę to jedna roślina. Różnią się one między sobą sposobem uprawy. W przypadku zielonych pęd jest ponad ziemią. To rodzaj szparagów, który znajdziemy przede wszystkim w USA. Popularny jest też we Francji. Do szparagów białych nie dociera słońce. Jeśli chodzi o fioletowe to warto nadmienić, że więcej jest w nich cukru a za to mniej błonnika.
Zdecydowanie najpopularniejsza w Polsce jest odmiana zielona. Po pierwsze dlatego, że jest ona najłatwiej u nas dostępna. Ilość przepisów w których wykorzystuje się zielone szparagi jest bardzo duża. Można je dodawać do sałatek, pizzy, zapiekanek i naleśników. Mają one charakterystyczny smak. Z kolei biała odmiana pod tym kątem jest bardziej delikatna.
Wybierając szparagi warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Jak zostało wspomniane sezon na nie jest dość krótki. Dodatkowo nie są one zbyt wytrzymałe. Najpierw więc należy się im dokładnie przyjrzeć. Końcówki szparagów powinny być wilgotne. Z kolei główka świeżego warzywa powinna mieć jasny kolor. Szparagi powinny połyskiwać. Wybierajcie egzemplarze o średniej grubości. Zasada jest dość prosta. Im grubszy szparag, tym bardziej będzie on w konsystencji przypomniało drewno.
Warto odżywcze szparagów
A jeśli już podjęliśmy ten temat to napiszemy o nim nieco więcej. Najczęściej w przypadku szparagów wymienia się ich niewielką kaloryczność. I to prawda. Dlatego polecane są one osobom będącym na diecie.
W szparagach znajdziecie kwas foliowy. To składnik zwykle wymieniany jest w przypadku ciąży. I to nie tylko w trakcie jej trwania, ale również w czasie starania się o potomka. W szparagach znajdziemy witaminy. To między innymi te oznaczone literami C i E. Obie to silne przeciwutleniacze. Odpowiedzialne za sporą cześć właściwości szparagów. Witamina C wymienia jest bardzo często w kontekście odchudzania.
W szparagach obecny jest również beta – karoten. Istotny między innymi dla naszych oczu, skóry i włosów. Nie można oczywiście pominąć pierwiastków. W szparagach obecne są między innymi wapń, fosfor i potas. Dwa pierwsze pierwiastki mają wpływ na stan kości i zębów. Potas powiązany jest między innymi z sercem.
Szparagi zawierają też błonnik, co akurat nas na diecie najbardziej interesuje. Jak wspomnieliśmy fioletowe mają go mniej niż białe i zielone. W szparagach obecny jest też pewien prebiotyk. Ma on wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego.
Niestety nie każdy może jeść je bez opamiętania. W szparagach obecne są spore ilości puryn. To oznacza, że osoby mające problem z nerkami powinny się ich wystrzegać. Jeśli np. ktoś cierpi z powodu kamicy nerkowej. Generalnie problem z układem moczowym raczej wykluczają je z diety. Jeśli stosujecie przez długi czas zioła mające działanie detoksykujące również warto było unikać szparagów. Poza tym innych przeciwwskazań nie ma.
Jak przygotować i ugotować szparagi?
Jak zostało wspomniane, szparagi można przyrządzać na wiele sposobów, ale tak naprawdę wystarczy je ugotować na parze i już można jeść:. Zanim jednak wrzucicie je do garnka, to koniecznie trzeba je dokładnie wymyć. Jeśli wybraliście białe szparagi, to kolejnym krokiem będzie obranie ich ze skórki. W przypadku zielonej odmiany takiej potrzeby nie ma. Obieranie zawsze zaczyna się od góry. W sklepach z kuchennymi gadżetami możecie kupić specjalne nożyki właśnie do tego procesu. Chociaż nie jest to oczywiście wymagane.
Przed gotowaniem należy obciąć zdrewniałe części szparagów. Obróbkę termiczną w ten sposób najlepiej zrobić przy pomocy wysokiego garnka. Szparagi powinny w nim swobodnie stać. Wodą należy je zalać do wysokości ich główek. Najpierw tę pierwszą gotujemy. Dopiero potem wkładamy szparagi. Woda nie powinna być osolona. W przypadku zielonych szparagów można dodać trochę sody oczyszczonej.