To jedno z miejsc w mieszkaniu na które trzeba zwrócić szczególną uwagę. Przede wszystkim aranżacja kuchni powinna być bezpieczna dla wszystkich domowników. To właśnie w tej części mieszkania zdarza się statystycznie najwięcej wypadków.
Aranżacja kuchni – najważniejsze zasady
Jedną z nich już wymieniliśmy. Chodzi o bezpieczeństwo. Kuchnia powinna być urządzana w taki sposób, aby to ostatnie zostało zachowane. Ale wystrój tego pomieszczenia, podobnie jak aranżacja całego mieszkania to jeszcze dwie zasady. Funkcjonalność i praktyczność. Wygląd ma oczywiście też znaczenie, ale nie może on „konkurować” z tymi trzema zasadami. Zwłaszcza w kuchni.
Wybór poszczególnych mebli, sprzętu AGD i ich rozstawienia musi być naprawdę dobrze przemyślany. Po pierwsze w kuchni spędzamy zwykle sporo czasu. Po drugie nie każdy może sobie pozwolić na komfort otwartej na salon kuchni. W ten sposób zyskując nieco więcej miejsca.
Strefy w kuchni
Ergonomia w tym pomieszczeniu jest niezwykle ważna. Podział i rozmieszczenie stref ma ogromny wpływ na komfort korzystania z kuchni. I oczywiście bezpieczeństwo. Każdy potrzebny sprzęt i urządzenie powinny być pod ręką. Najlepiej unikać w sytuacji w której będziemy musieli „biegać” po kuchni w poszukiwaniu garnków czy durszlaka.
Strefy w kuchni:
-
Zapasów
-
Przechowywania
-
Zmywania
-
Przygotowywania posiłków
-
Obróbki termicznej
W zasadzie żadna z nich nie wymaga definicji. Może poza rozróżnieniem między strefą zapasów a przechowywania, bo mogą się one wydawać tożsame. Ta pierwsza to przede wszystkim lodówka. Miejsce w którym będziemy chowali swoje produkty i gotowe dania. Strefa zapasów to również miejsce, gdzie chowamy na przykład mąkę, makarony, kasze i przyprawy.
Z kolei strefa przechowywania dotyczy przede wszystkim zastawy i garnków. Znajdzie się w niej też sprzęt AGD z którego w tym pomieszczeniu będziemy korzystać, jak również i gadżety kuchenne.
Trójkąt roboczy w kuchni
To tak zwana złota zasada aranżacji tego pomieszczenia. Na czym ona polega? W największym skrócie chodzi o to, żeby zlewozmywak, kuchenka i lodówka były rozmieszczone właśnie na planie trójkąta. Ale to nie wszystko. Ważne są również długości poszczególnych ramion. To dzięki nim aranżacja kuchni jest funkcjonalna.
Odległość między kuchenką a zlewozmywakiem od 120 cm do 200. W przypadku niewielkiej powierzchni od 90 cm. Odległość między lodówką a kuchenką – 120 cm do 270 cm. Mała kuchnia to oczywiście mniejsze długości. Między zlewozmywakiem a lodówką – od 120 do 210 cm.
Zakup lodówki – na co zwrócić uwagę?
To jedno z najważniejszych urządzeń w kuchni. Tak samo istotne dla kilkuosobowej rodziny, jak i singla. Oczywiście pod uwagę będą brane nieco inne modele lodówek. Zacznijmy od tego drugiego przypadku. Często osoby młode, mieszkające samotnie dostają sporo zapasów żywnościowych od rodziców. W takim wypadku może się przydać spory zamrażalnik. Ogólna wielkość lodówki jest w w tym wypadku uzależniona od częstotliwości gotowania. Jeśli zwykle jadacie gdzieś „na mieście” to niepotrzebny Wam pojemny model.
Inaczej sytuacja wygląda w przypadku kilkuosobowej rodziny. Tutaj bardzo popularne są spore lodówki z równie pojemnymi zamrażarkami. Bardzo ważne staje się również w tym wypadku oszczędzanie energii przez taki sprzęt. I nie chodzi tutaj jedynie o klasę energetyczną. Obecnie ciężko kupić lodówkę o klasie niższej niż A. Ważne, aby jej dodatkowe elementy (nazwijmy to gadżety) nie były zbyt „prądożerne”.
A już tak zupełnie na koniec. Szczególnie w przypadku obecności małych dzieci w domu o bezpieczeństwie. Wyraża się ono między innymi w chowaniu wszelkich groźnych dla naszych pociechy rzeczy z dala od ich zasięgi. W przypadku kuchni chodzi nie tylko o noże czy sztućce. Pozornie nieszkodliwa mąka może być sporym problemem zwłaszcza jeśli dostanie się do niej raczkujący szkrab. I oczywiście wszelkie detergenty używane w kuchni powinny być schowane poza zasięgiem dzieci. Jak wspomnieliśmy we wstępie. To właśnie w tym miejscu mieszkania zdarza się najwięcej wypadków.